odabrani jezik

Hrvatski "Betlehem", smješten je 14 km sjeverozapadno od Zadra, starogradska jezgra gradića nalazi se na povijesnom otočiću promjera svega 500 m koji je spojen s kopnom s dva kamena mosta. Okružuju ga prekrasne, duge i plitke pješčane plaže sa sjeverne, zapadne i južne strane. Na istoku se prostiru polja solane.

Grad slavne prošlosti star je 3000 godina i spada u najstarije gradove na istočnoj obali Jadrana. Povijest ovdje priča gotovo na svakom koraku.

Utemeljili su ga Liburni u 9. st. pr. Kr. koji su tu imali jako pomorsko i trgovačko središte. Na području gdje se danas smjestio Zaton Holiday Resort i poznati kamp Zaton nalazila se antička luka starog Nina, tadašnje Aenone, čiji su ostaci u moru vidljivi još i danas (1 st.). U rimsko doba Nin postaje značajan municipij. Iz tog razdoblja potječu ostaci najvećeg antičkog hrama na istočnoj strani Jadrana (1. st.), mozaici u podu bogate rimske kuće, ostatci rimskih zgrada u središtu otočića, monumentalni kipovi rimskih imperatora i dr. Nin je kolijevka hrvatske države.